9.12.2022 Klubová kapustnica

Vo výstavnej miestnosti Liptovského Kultúrneho Strediska v Liptovskom Mikuláši, slúžiacej aj ako „klubovňa“ sa v piatok, 9. decembra 2022, konalo stretnutie členov klubu amatérskych filmárov AmaFilm-Nicolaus (alebo, ak chcete: NicolausFilm), a­ko pred­via­noč­né, či koncoročné posedenie, alebo aj ako „kapustnicová hostina“. Kapustnicu vlastnoručne ukuchtil vedúci (Janko Kuska) - bola skutočne vynikajúca! O „kultúrny program“ sa tentoraz postaral Peťo Rybín, ktorý prezentoval svoju toh­to­roč­nú náv­šte­vu (film už čoskoro - predpoklad: do konca januára 2023). Z podujatia máme samozrejme aj fotky, dokonca až od dvoch fo­to­gra­fov: (1) Janči Ďurica, (2) Gejza Szabo.

Střekovská kamera 14.-16.10.2022

Druhý októbrový víkend sa v Ústí nad Labem konala súťaž amatérskych filmárov, ktorej sme sa zúčastnili aj my - NicolausFilmári. Janko Kuska s dokumentom o osude známej detskej ozdravovne Železnô, Ľubor Patsch s medailónom o dcére básnika Milana Rúfusa, Anjel bez krídel, a Peťo Rybín s dvomi hudobnými videoklipmi, Veky a Billie-Jean. Pokiaľ Janko Kuska so svojim inak všade úspešným dielom v Ústí nad Labem tentokrát nebodoval, Ľubor Patsch aj Peťo Rybín (za Billie-Jean) si odniesli ocenenie za 3. miesto vo svojej kategórii.
Súťaž, ako taká, mala pomerne vysokú úroveň, od peknej kinosály v miestnom Dome Kultúry, cez distingvovaný prejav sprievodného slova moderátorky Heleny Svobodové, až po ceny, ktoré pôsobili naozaj honosne. Na amatérsku produkciu boli na vysokej úrovni aj filmy, hoci nie všetky, tie víťazné však určite. Za zmienku stojí minimálne excelentne zahraná groteska Servírka v akci (Diana Wonder, Praha), bravúrny jednozáberový Byznys (Martin Bohadlo, Náchod) a určite dva animované filmy (Mokrá pohádka a Diva) od Jaroslava Nykla z Prahy, ktoré diváci v sále okamžite ocenili spontánnym potleskom. Za vydarený 55. ročník patrí vďaka organizačnému tímu pod vedením Aleny Krejčové. No a už len krátka videoukážka a ešte zopár fotiek.

16.-18.9.2022 CineAma - Bardejovské kúpele

Od Piatku do Nedele (16.-18.9.2022) sa v Bardejovských Kúpeľoch konal 30. ročník celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky amatérskej filmovej tvorby, Cineama. Trojdňový program celoštátneho kola v Bardejovských Kúpeľoch sa niesol v znamení medzigeneračnej výmeny. Tvorivé dielne venované úzkemu filmu a premiéra retrospektívy Osmičkári vzdala poctu zaslúžilým kinoamatérom. Súťažný program vyvrcholil záverečným ceremoniálom, na ktorom poroty rozdali ceny najlepším filmom tohto výnimočného ročníka. Medzi ocenenými filmármi boli aj tí naši, z Liptova... Čestné uznanie za animovaný film v 1. vekovej skupine si odniesli dievčatá z Kolektívu FullaHD za film Fully a my. V 2. vekovej skupine cenu v kategórií hraný film pridelila odborná porota Marekovi Balážovi za film 4. Stena a v 3. vekovej skupine si ocenenie odniesol aj náš filmár Ján Kuska, za dokumentárny film Drevuliaci. Filmárom srdečne gratulujeme a už teraz sa tešíme na ďalší ročník súťaže.        Napísala Mgr. art. Mária Vašicová, metodik pre výtvarníctvo, film, fotografiu a voľnočasové aktivity LKS.

Požega 25+26.6.2022

Tento víkend sa konal v chorvátskej Požege 30. ročník jedného z najväčších svetových festivalov (ak nie najväčší) minútových filmov, na ktorom sa tento rok zišlo cez 600 minútových filmov zo 48 krajín celého sveta! A film z dielne Nicolausfilmu z Liptovského Mikuláša, Nová doba (New Age - námet Andrej Guráň, hrajú Ján Kuska a Anna Žuffová, kamera Milan Ohurniak, scenár, strih, zvuk a réžia Ján Kuska) sa umiestnil v tejto konkurencii v TOP 10 a navyše získal aj Cenu diváka!!! 🙂

15.5.2022 Liptovský Hrádok vo fotografii

Ako sa to na týchto našich webových stránkach opakovane zmieňuje: NicolausFilm (alebo ak chcete: AmaFilm-Nicolaus) je združenie neprofesionálnych nie len filmárov, ale aj fotografov, spomedzi ktorých sa relatívne úspešne realizuje Peťo Rybín, o čom svedčia aj jeho aktuálne úspechy v súťaži amatérskych fotografov Liptovský Hrádok vo fotografii (vyhlasovateľom a usporiadateľom ktorej bola spol. WANAKA Education, s.r.o., prevádzkovateľ portálu FOtoTiME.sk a zriaďovateľ Jazykovej školy WANAKA Liptovský Hrádok, v spolupráci so spoločnosťou WEGA LH, s.r.o., ktorá je výrobcom profesionálnych dochádzkových a identifikačných systémov, Komunitnou nadáciou Liptov Liptovský Hrádok a spol. WANAKA Group, s.r.o., v zastúpení Ing. Miroslavom Trepáčom, zakladateľom a riaditeľom súťaže). Na vyhodnotení, ktoré sa v Nedeľu, 15.5.2022, popoludní konalo v Kamennej Galérii liptovsko-hrádockého hradu Chateau GrandCastle, si Peťo prevzal 3 ocenenia: Do konca Júna budú súťažné fotografie vystavené v Galérii na schodoch v Dome kultúry v Liptovskom Hrádku. OnLine je možné si ich pozrieť na web-stránkach súťaže. Na oficiálnom webe mesta Liptovský Hrádok sa o tomto podujatí zmienil aj redaktor Michal Paška vo svojom článku Fotografi Liptovský Hrádok vnímajú srdcom, súčasťou ktorého je aj výsledková listina a fotoalbum. Ako predseda poroty sa podujatia zúčastnil aj ružomberský fotograf Štefan Ižo, fotografie ktorého si môžete pozrieť v jeho fotoalbume. No a pretože - vzhľadom na charakter udalosti - hosťami tohto podujatia boli fotografi, tu ešte jeden fotoalbum, autorom ktorého je Karel Větrovský.

Cineama - krajské kolo 7.5.2022

V sobotu, 7.5.2022, sa vo výstavných priestoroch Liptovského Kultúrneho Strediska konalo krajské kolo súťaže amatérskych filmárov - Cineama - prezentačným premietaním prihlásených súťažiacich filmov, z ktorých Šmollovo kráľovstvo (dokument porotou preradený do kategórie Reportáž), autorom ktorého je Milan Ohurniak (Barney), a videoklip Údolí ticha od Peťa Turoňa, získali čestné uznanie, a dokument Drevuliaci od Jána Kusku, a experimantálny videoklip Kokaín od Peťa Rybína, získali ocenenie. Aké? Nuž tak to nevie nik, pretože Mgr. art. Pavel Smejkal, odborný pracovník pre film bratislavského Národného Osvetového Centra, zrušil 1., 2. a 3. miesto, pretože, ako to vo svojom príhovore sám zdôvodnil, „film nie je šport, kde sa dá merať rýchlosť, vzdialenosť a iné veličiny, hodnoty ktorých presne a jasne určujú víťazov a ich poradie (okrem gymnastiky, krasokorčuľovania a ďaľších podobných športov - poznámka autora), čo sa pri hodnotení filmov ako umeleckých diel aplikovať nedá“, a preto rozhodol, že udeľovať sa budú iba čestné uznania (ako motivačné povzbudenie) filmom, ktoré do ďalšieho kola nepostúpia, a ocenenia filmom, ktoré do ďalšieho súťažného kola postupujú. Nuž, či sa takéto hodnotenie u filmových tvorcov stretne s pochopením a či sa dokáže ako dostatočné, ukáže čas a budúcnosť. Kolekciu fotografií z tohto podujatia od Janka Ďuricu si môžete pozrieť vo fotoalbume, ktorý sa v novom okne otvorí po kliknutí na ilustračné foto vpravo.

1.5.2022 Folklór a tradície - Hriňová

Na 9. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Folklór a tradície, ktorý sa konal 30.4.-1.5.2022 v Hriňovej, filmári z Nicolausfilmu zabodovali starším filmom Jána Kusku Cieľ - Ivan Kupal, ktorý nakrútili počas svojho tripu na Ukrajine. Ale aj ukrajin-ský výlet stál za to!🙂 (scratch)

25. Rodinné video 3.4.2022

Na jubilejnom 25. ročníku súťaže nekomerčných filmov s medzinárodnou účasťou FilmFest Hrádok, alias Rodinné video, boli úspešní aj filmári z liptovskomikulášskeho NicolausFilmu! Hlavnú cenu - Cenu primátora si odniesol Paľo Kráľ za film Naše sibírske dobrodružstvo, Cenu riaditeľky Liptovského kultúrneho strediska získal Milan Ohurniak s filmom Šmollovo kráľovstvo, v kategórii Portrét si za film Džudy odniesol Ján Kuska 2. cenu, v kategórii Videoklip získal 1. cenu Peter Rybín za film Kokaín, 2. cenu Petr Turoň za film V údolí ticha, a v kategórii Cestovanie, šport a aktivity získal s filmom Liptovský barlatón 2018 3. cenu Ľubor Patsch. Celkom slušná žatva 😁 (Výsledková listina)  You  Tube video

18.3.2022 Výročná členská schôdza

18. marca 2022 sa konala v Liptovskom kultúrnom stredisku Výročná členská schôdza nášho občianskeho združenia AMAFILM NICOLAUS. Členovia klubu na nej jednak prehodnotili činnosť za rok 2021 a vypočuli si správu o hospodárení a jednak schválili plán činnosti klubu na nasledujúce obdobie. Významnou novotou je, že prechádza na nás organizovanie medzinárodného tematického festivalu neprofesionálnych filmov Tatranský kamzík, ktorý sa koná pod patronátom svetovej organizácie pre neprofesionálny film UNICA a v Liptove sa organizuje už od roku 1973 a tiež sme sa zaviazali významnou mierou prispievať k organizácii filmového festivalu neprofesionálneho filmu s medzinárodnou účasťou Film Fest Hrádok, alias Rodinné video. A tu ešte jeden  fotoalbum  s fotografiami, autorom ktorých je Gejza Szabó.

Bežky 19.2.2022

Dňa 19.2.2022 usporiadali nicolausáci už 26. ročník populárneho Pochodu na bežkách „Za inšpiráciou“, tento rok na trase: Čertovica - sedlo Za Lenivou (Čertovická) - Malý líščí okruh (okolo útulne Líška) - späť do sedla Pod Lenivou - trasa Jarabská do Jarabej s cieľom v Chate Jarabatá u Čika. I keď tohtoročná účasť bola skromnejšia, o to krajšie bolo počasie a zážitky, navyše v Chate Jarabatá sme si pozreli aj víťazný zápas našich hokejistov o bronz na olympijských hrách. Chata vydržala 😁 A tu sa účastníci, teda 7 statočných: Jano Kuska, Idka Kusková, Jana Rengevičová, Milan Ohurniak, Silvia Macková, Daniel Korpala a Milan Darula.

13.2.2022 Ján Kuska - moje filmy

Dňa 13. februára 2022 sa uskutočnilo v kultúrnom centre Diera do sveta v Liptovskom Mikuláši podujatie „Ján Kuska - moje filmy“ na ktorom sa okrem premietania vybraných filmov Jána Kusku uskutočnila aj beseda s autorom.